TALVISIA HERKKUTATTI UNELMIA! Tammikuu 2020

HAAVEILEN YHÄ VIELÄ HERKKUTATTIEN VILJELYSTÄ!

Edellis vuonna (2018) tein sen sienirihmastoviljelykokeilun ja sain mielestäni jo viime syksynä pientä esimakua siitä, mitä tuleman pitäisi. Löysin siltä alueelta muutaman oikein kauniin, aidon kuusen herkkutatin. Ja tietysti  unelmissani kuvittelen, että ne ovat minun aikaansaannoksiani.

Sienirihmastokylvön pitäisi alkaa tuottamaan ensimmäiset tatit 2 vuoden päästä siitä kun rihmastot kylvettiin.

Tämän alkanut vuosi tulee sitten syksyllä näyttämään, joko niitä tatteja tulee lisää, tai sitten ei tule.  JÄNNÄÄ, odottelen kovasti että saisin nähdä tämän haaveeni toteutuvan.

TATTI-IHIMISEN UNELMA

Olkaa hyvä ja lukekaa tämä huumorilla!!!!

Viime syksynä rakas ystäväni Ihor näytti minulle  Youtobe-videon joka käsitteli 

HERKKUTATTIEN VILJELYÄ!!!!!!!

Siinnä kaveri oli saanut pihanurmensa tuottamaan tatteja. Näytti tosi hauskalta kun koko nurmikenttä oli TATTEJA TÄYNNÄ.

No JÖSSES, MINÄHÄN INNOSTUIN HETI!!!!!

Raaka-aineeksi piti kerätä "ylikypsiä" herkkutatteja, eli sellaisia isoja lötsköjä jotka eivät muuhun enää kelvanneet. No niitä löytyikin melko pienellä vaelluksella.

Tatit survottiin  ja tehtiin taikoja. Tätä "juurta" sekoiteltiin huoneenlämpimässä n kaksi viikkoa. Arvatkaapa mikä tuoksu siitä syntyi!!! Sen jälkeen se laimennettiin  vielä reilusti ja  laitettiin isoihin limupulloihin (1,5 l). Ja eikun maastoon ruiskuttelemaan  tattialkioita.

No, minä kun olen laiska kävelemään, niin kohdistin tämän "kylvöhommani" aivan pihapiiriini. Nyt sitten odotellaan pari vuotta josko tuloksia alkaisi näkymään. Kuulema sienirihmastot aktivoituu niin että sieniä pitäisi alkaa näkyä parissa vuodessa. Meikäläinenkään ei nuorru, joten tämähän on ihana tulevaisuuden näkymä: saan kerätä tattini kotipihaltani.

Tällä hetkellä keräilen haavan- ja koivun- punikkitatteja pihapiiristä.  Joten kasvualusta on otollinen.

Voi sitä  riemua jos tämä onnistuu! Sen jälkeen alkaa viljely tuonne laajemmalle alalle........

 

30.9.2019  Jatkoa tarinalle

Kävelin hetki sitten pihalla ja mitäs sieltä löytyi: aivan mahtavan hieno KUUSEN   HERKKUTATTI.

Pihapiiristä ei ole ennen löytynyt  kuusen herkkutattia, ainoastaan  haavan punikkitatteja.

Voisiko tämä yksi ja ensimmäinen yksilö olla vuoden etuajassa oleva 

VILJELTY KUUSEN HERKKUTATTI?

TÄMÄN SYKSYN VIIMEISIÄ SIENIRETKIÄ.

Olen siinnä onnellisessa asemassa, että saan asua keskellä luontoa. Pihapiiristäni alkaa heti  ratsastuskentän jälkeen istutettu kuusikko joka toimii myös hevosteni laitumena.

Lähdin kuljeskelemaan kuusikkoon ja mitä kummaa, sieltä tuttujen kuusien juurilta löytyi melkoinen sienisaalis, vielä näiden pakkastenkin jälkeen. Kuusen leppärouskua löytyi runsaasti ja mikä parasta, se on madotonta. Kolme kuusen herkkutattia, pari haavan punikkitattia, kaksi voitattia ja muutama hapero.

Nyt alkaakin keittiössä tapahtua:  keitin keräkaalin kokonaisena ja irroittelin lehdet. Seuraavaksi paistan  sienet ja sipulit ja kypsennän YRTTIMUMMON RETKIEVÄÄN. Näistä syntyy  tämän syksyn parhaimmat  VEGE-KAALIKÄÄRYLEET! Nam.....

Salaisuutenani on, että kun olen latonut kääryleet uunipellille, kaadan niiden päälle purkillisen kolmen juuston kasvikermaa ja valelen vielä hunajaa kääryleiden päälle. Kypsentämisen aikana kostutan kääryleitä pellillä olevalla  paistonesteellä etteivät pääse liiaksi kuivumaan.

Ja ei kun herkuttelemaan!

 

Tämä syksy on ollut meidän seudulla mahtava tatti-vuosi. Tässä näitä ihanuuksia on eli MÄNNYNHERKKUTATIT pukkaavat ylös.

Kuivatut tatit pakataan ja säilytetään herkkuhetkiä varten.

Kokeile vaikka

TATTIRISOTTOA   (kahdelle)

Pussillinen kuivattuja Yrttimummon HERKKUTATTEJA  ( n kaksi kourallista)

Oliiviöljyä

1 keltasipuli

1 l vettä

1 tl Yrttimummon vihermaustetta

2 kpl kasvisliemikuutiota

1/2 dl silputtua persiljaa

1/2 dl valkoviiniä

2 dl risottoriisiä esim Carnaroli tms

1 1/2 dl Parmesan juustoraasetta

1 nokare voita

Laita pakkauksen kuvat tatit haaleaan veteen likoamaan n 20 minuutiksi.Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Kun sienet ovat pehmenneet, nosta ne edestä mutta älä heitä liotusvettä  pois vaan laita se kattilaan ja lisää vettä niin että tulee 1 l nestettä lisää liemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi.

Kuumenna panussa oliiviöljy ja kuullota sipuli, lisää sienet ja persiljasilppu. Lisää loraus valkiviiniä ja mauta Yrttimummon vihermausteella.

Nyt lisää risottoriisit sekoittaen kunnes niistä tulee kiiltävän  läpinäkyviä. Vähennä lämpöä . Lisää kiehuvaa kasvislientä  sen verran että riisit peittyvät. Sekoita koko ajan jotta risotosta tulee kermaista. Liemen tulee kiehua hieman koko ajan. Lisää lientä sitä mukaa kun se imeytyy riisiin. Sekoita koko ajan kunnes riisi on kypsynyt  pehemäksi / al dente.

Lopuksi lisää Parmesan juustoraaste ja nokare voita. Sekoita hyvin ja nosta pannu pois levyltä.

Anna risoton hieman vetäytyä. Kun Parmesan on kokonaan sulanut, on risotto tarjoiluvalmis.

Muista! Risotto ei odota syöjiä, vaan syöjät odottavat risottoa!

Buon apetit!

 

NUUKSION POHJOINEN PORTTI Salmen ulkoilualue KAHVIPIRTTI

YRTTIMUMMON tuotteet ovat siellä myynnissä.

TERVETULOA ostoksille ja kahville!