Tämä syksy on ollut meidän seudulla mahtava tatti-vuosi. Tässä näitä ihanuuksia on eli MÄNNYNHERKKUTATIT pukkaavat ylös.

TATTI-IHIMISEN UNELMA

Olkaa hyvä ja lukekaa tämä huumorilla!!!!

Viime syksynä rakas ystäväni Ihor näytti minulle  Youtobe-videon joka käsitteli 

HERKKUTATTIEN VILJELYÄ!!!!!!!

Siinnä kaveri oli saanut pihanurmensa tuottamaan tatteja. Näytti tosi hauskalta kun koko nurmikenttä oli TATTEJA TÄYNNÄ.

No JÖSSES, MINÄHÄN INNOSTUIN HETI!!!!!

Raaka-aineeksi piti kerätä "ylikypsiä" herkkutatteja, eli sellaisia isoja lötsköjä jotka eivät muuhun enää kelvanneet. No niitä löytyikin melko pienellä vaelluksella.

Tatit survottiin ämpäriin, johon lisättiin tavallista hiivaa paketin verran ja haaleaa vettä

niin että ämpäri tuli täyteen. Tätä "juurta" sekoiteltiin huoneenlämpimässä n kaksi viikkoa. Arvatkaapa mikä tuoksu siitä syntyi!!! Sen jälkeen se laimennettiin  vielä reilusti ja  laitettiin isoihin limupulloihin (1,5 l). Ja eikun maastoon ruiskuttelemaan  tattialkioita.

No, minä kun olen laiska kävelemään, niin kohdistin tämän "kylvöhommani" aivan pihapiiriini. Nyt sitten odotellaan pari vuotta josko tulokia alkaisi näkymään. Kuulema sienirihmastot aktivoituu tuon normihiivan ansiosta niin että sieniä pitäisi alkaa näkyä parissa vuodessa. Meikäläinenkään ei nuorru, joten tämähän on ihana tulevaisuuden näkymä: saan kerätä tattini kotipihaltani.

Tällä hetkellä keräilen haavan- ja koivun- punikkitatteja pihapiiristä. Viime syksynä sain myös kolme herkkutattia tuosta ratsastuskentän vierestä. Joten kasvualusta on otollinen.

Voi sitä  riemua jos tämä onnistuu! Sen jälkeen alkaa viljely tuonne laajemmalle alalle........

Kuivatut tatit pakataan ja säilytetään herkkuhetkiä varten.

Kokeile vaikka

TATTIRISOTTOA   (kahdelle)

Pussillinen kuivattuja Yrttimummon HERKKUTATTEJA  ( n kaksi kourallista)

Oliiviöljyä

1 keltasipuli

1 l vettä

1 tl Yrttimummon vihermaustetta

2 kpl kasvisliemikuutiota

1/2 dl silputtua persiljaa

1/2 dl valkoviiniä

2 dl risottoriisiä esim Carnaroli tms

1 1/2 dl Parmesan juustoraasetta

1 nokare voita

Laita pakkauksen kuvat tatit haaleaan veteen likoamaan n 20 minuutiksi.Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Kun sienet ovat pehmenneet, nosta ne edestä mutta älä heitä liotusvettä  pois vaan laita se kattilaan ja lisää vettä niin että tulee 1 l nestettä lisää liemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi.

Kuumenna panussa oliiviöljy ja kuullota sipuli, lisää sienet ja persiljasilppu. Lisää loraus valkiviiniä ja mauta Yrttimummon vihermausteella.

Nyt lisää risottoriisit sekoittaen kunnes niistä tulee kiiltävän  läpinäkyviä. Vähennä lämpöä . Lisää kiehuvaa kasvislientä  sen verran että riisit peittyvät. Sekoita koko ajan jotta risotosta tulee kermaista. Liemen tulee kiehua hieman koko ajan. Lisää lientä sitä mukaa kun se imeytyy riisiin. Sekoita koko ajan kunnes riisi on kypsynyt  pehemäksi / al dente.

Lopuksi lisää Parmesan juustoraaste ja nokare voita. Sekoita hyvin ja nosta pannu pois levyltä.

Anna risoton hieman vetäytyä. Kun Parmesan on kokonaan sulanut, on risotto tarjoiluvalmis.

Muista! Risotto ei odota syöjiä, vaan syöjät odottavat risottoa!

Buon apetit!

 

NUUKSION POHJOINEN PORTTI Salmen ulkoilualue KAHVIPIRTTI

YRTTIMUMMON tuotteet ovat siellä myynnissä.

TERVETULOA ostoksille ja kahville!

Nuuksion kahvipirtti Nuuksion pohjoinen portti
Avoinna viikonloppuisin lauantai ja sunnuntai