Yksi talvinen ruokapäivä ja PUOLUKKAVISPIPUURO

Ajattelin hieman kertoa kuinka itse käytän kesällä kerättyjä luonnonaarteita:

Innostuin tänään  kaivamaan pakkasesta puolukoita ja tein perinteistä puolukkavispipuuroa.

Siis puolukat kiehumaan veteen ja lisäksi hieman sokeria, säikäytä myös pikku hipsulla suolaa, vispataan mannasuurimot sekaan ja annetaan kypsyä.

Tiedätkö kikan millä saat joko kuohkean kiinteää vispipuuroa ja vaihtoehtoisesti sametinpehmeää ja valuvaa vispipuuroa?

No, tämä kiinteä puuro syntyy niin että vatkaat lämmintä puuroa samalla kun se jäähtyy, vatkaat kunnes puuron väri vaalenee ja saat siihen haluamasi kuohkeuden ja jätät puuron tekeytymään ja jäähtymään tarjoiluastiaan.

Ja tämä sametinpehmeä, valuva vispipuuro taas tehdään niin, että jäähdytät puuron ensin ja alat vispata kylmää puuroa lisäämällä siihen vähitellen  tarvittava määrä kylmää vettä.     Tämä puuro ei enää jähmety tarjoiluastiassa, vaan jää sellaiseksi.

Muistan että aikoinaan neuvottiin siivilöimään mehusta puolukan kuoret pois ennen mannaryynien lisäämistä. No, miksi hukata hyviä  kuituja pois? Minä jätän ne puurooni.    Tämä on tietysti makuasia ja jokainen  tekee niinkuin parhaaksi näkee ja kokee.....

Puuro maistui taivaallisen hyvälle ja toi mieleen syksyisen, kivan puolukkaretken rakkaan koirani Acin kanssa.

Tässä kuvassa on ranskanluppakorvakanini Fröcken Ulrik. Hän oli aina ruokaaikoina kotona.

 

EINE-TÄDIN RUIS-MUSTIKKAPUURO

Rakas ystäväni Eine kutsui minut käymään Kuusiluhdassa. Ihana maalaispaikka Oitissa jossa Eine asusteli kahden hevosensa kanssa kesäisin ja joskus talvellakin.

Eine oli keittänyt RUIS-MUSTIKKAPUUROA. Se oli ihanaaaaa

Näin se syntyy:

Laita paljon mustikoita kattilaan  (esim suhteessa 1 litra mustikkaa / 1/2 litraa vettä)

Lisää vesi, sokeria maun mukaan ja ripaus suolaa  kiehauta sen verran että mustikat hajoavat ja ala vispatat ruisjauhoja sekaan. Ole varovainen koska ruisjauhot turpoavat voimakkaasti, Puuro saa olla paksua ja voit vispata sen samoin kuin puolukkapuuronkin. Näin saat siihen hieman keveyttä. Aivan mahtavan hyvää maidon kanssa syötynä.

Tässä kuvassa ovat Einen mustikat pakastimessa, samoin on akka ja hevoooonen pahasti myös jäähuurussa!

 

PIHLAJASOKERI

Kuivattelin syksyllä jonkin verran pihlajanmarjoja. Ne on osoittautuneet hyvinkin monikäyttöisiksi:  Olen lisäillyt niitä myslin joukkoon kuivattujen marjaaronien kanssa mutta aivan ihanaa on kun jauhaa marjat tehosekottimessa aivan hienoksi ja sekoittaa sitten  sokerin kanssa. Tämä PIHLAJASOKERI sopii vaikka mihin. Puuron päälle, jäätelön mausteeksi, lettujen kyytipojaksi, salaatinkastikemausteeksi, kanttarellikeiton piristeeksi ym ym...

Kokeilkaa! Ja tämän voi tehdä mistä marjasta hyvänsä. Kunnon kuivatus , tehosekoittimella jauheeksi ja sekoitus sokeriin.

Tässä kuvassa on ystäväni Outin tekemiä  maahisia ja menninkäisiä. Metsän haltioita.

IHANA METSÄSIENIKEITTO

Kuullota 1 sipuli ja kolme valkosipulin kynttä  öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kuivattuja sieniä, kanttarelleja, herkkutatteja, kehnäsieniä - ihan mitä vain kuivattuja sieniä rouhittuna.  Anna  sienten imeä öljyä hieman itseensä ennenkuin kaadat n litra vettä kattilaan. Lisää lihaliemi- tai kasvisliemikuutio ja anna kiehua hiljalleen n 15 min. tarkista veden määrä ja lisää tarvittaessa hieman.  Jos löytyy tuorepakastettuja herkkutatinsiivuja niin lisää niitä  tässä vaiheessa. Ne kruunaavat keiton maun! Suurusta keitto vesi/vehnäjauhoseoksella sopivan paksuksi. Lisää makusi mukaan pippuria, rakuuna sopii mainiosti sienikeittoon , tarkista suola ja lopuksi lisää kasvisjuustokermaa.

Keitto on valmis nautittavaksi!

Lämmin valkosipulipatonki ja valkoviinii tekevät ateriastasi ruhtinaallisen.

 

Rakkaat terveiset syksyisestä sienimetsästä.<3

YRTTIMUMMON KEVÄTPESTO

Aloita peston teko niin ,että rouhit tehosekoittimessa ensin kourallisen  cashew-pähkinöitä hienoksi jauheeksi.Siirrä se kuppiin odottamaan.

Kerää nokkosen- ja maitohorsman versoja,voikukan- , vuohenputken-,siankärsämön- ja poimulehden lehtiä. ryöppää ne nopeasti, valuta ja laita tehosekoittimeen. Lisää pari-kolme valkosipulin kynttä, oliiviöljyä  ja suolaa . Pyöräytä tasaiseksi massaksi. Joudut varmaan lisäämään öljyä sekoituksen aikana.  Tärkeää on että massasta tulee tasaista ja notkeaa. Lisää cashewpähkinäjauhe, parmesanjuustoraaste.

Tarkista maku, lisää mausteita tarpeen mukaan.

Pesto säilyy jääkaapissa n viikon.

Sopii pastan kastikkeeksi, kanan mausteeksi, leivän päälle ja vaikka kasviskeiton mausteeksi.

Siitä voi myös tuunata ihanan salaattikastikkeen lisäämällä öljyä ja vettä ja nokareen omenasosetta - pyöräytys tehosekoittimessa ja ihana salaattikastike on valmis.

MAITOHORSMAN VERSOT ETIKKAMARINAADISSA

Kerää maitohorsman versoja . Pilko ne  suuhun sopiviksi ja ryöppää tosi nopeasti ja heti kylmään veteen. (Näin säilytät niiden kirkkaan väri)  Leikkaa punasipulia ohuiksi renkaiksi.

Lado maitohorsmat ja punasipulit kerroksittain kannelliseen  lasipurkkiin.

Laita kattilaan 2/3 osaa vettä ja 1/3 osa omenaviinietikkaa, sitruunapippuria ja sokeria. Kiehauta liemi ja tarkista maku. Lisää etikkaa jos tuntuu siltä.

Kaada liemi   kuumana maitohorsmien ja sipulien päälle ja sulje kansi. Anna tekeytyä  vähintäin vuorokausi ennen tarjoilua. Sopii erinomaisesti  villiyrttisalaattilautaselle sattumiksi tai lisukkeeksi pääruokien kanssa.

YRTTIMUMMON AAMUPIRTELÖ

KESÄAAMULLA HILPAISEN  YÖPAIDASSA PIHALLE JA KERÄÄN VOIKUKAN-, VUOHENPUTKEN-, POIMULEHDEN- JA SIANKÄRSÄMÖNLEHTIÄ REILU KOURALLISEN. Lisäksi jos löytyy kaapista, kuorin kiivihedelmän ja laitan  kaikki tehosekoittimeen, vähän vettä lisäksi ja lusikallinen hunajaa.

Joskus lisään maustamatonta jogurttia ja sitten kone käyntiin. Veden määrää kannattaa tarkistaa niin että seos on helposti juotavaa.

Wow mitkä energiat tästä lehtivihreestä saa !!  Kannattaa kokeilla eikä maksa paljon!